ArhHvad in Batch50 – dve starani pivi

Larry Derdeyn, velik ljubitelj in poznavalec piva, ki se občasno dlje časa zadržuje v Sloveniji, je na naši polici opazil Mikkellerjev Belgian Ale: Arh Hvad, ki ga je Mikkeller posvetil Orval Brewery in ga v svoji knjigi omenja celo kot eno najboljših piv na svetu, s čimer sva si z Larryem enotna.Orval spada med najboljše dosežke pivovarjenja na svetu. Kot zanimivost: ArhHvad je štirikrat hmeljen s štajerskim goldingom! Koliko hmeljenja so deležna industrijska piva??! No, mimogrede, ta piva so deležna ogromne promocije za kilavo vsebino, ki jo sedaj ljudje prepoznavamo kot pivo in celo kot merodajen okus za pivo.

ArhHvada smo prvič poskusili pred dobrima dvema letoma in je bil precej drugačen, grenkejši zavoljo izdatnega hmeljenja in trpko kiselkast, nič kaj blizu Orvalu, prej bližje nekakšnemu Belgian Coast IPA z ne tako posrečenim “belovinskim” priokusom. Včeraj je bila slika okusa precej drugačna (seveda sem tudi sam v tem času zorel kot ljubitelj piva) in je ponudil pravo veselje za slehernega ljubitelja kislih –piv (tj. brett) ali tudi belih vin. Larry je tako odkril menda svoje novo naj pivo, medtem ko meni Orval še zmerom ostaja carski, s precej bolj sofisticiranimi prehodi okusov kakor ArhHvad, Larryjuu pa so izrazitejši (jaz bi jih opisal tudi kot bolj agresivni) okusi v ArhHvadu bolj po godu. Ampak Mikijeva piva so itak večkrat v brezkompromisni smeri – ljubi me ali pa me sovraži.
Škoda da tega piva ni v buteljki. To bi si zaslužil!

Batch50 Reservoir Dogs brewery pa, kot sem že zapisal mnenje o potrebnem staranju tega imperial stouta, je sedaj po več kot pol leta (devetih mesecih) postal bolj povezanega okusa kot na začetku in si zasluži pozornost in nadaljnje staranje vseh ljubiteljev temnih piv. Bravo za primorske pivovarje! Tudi to pivo bi si zaslužilo buteljčno serijo.

You must be 18 years old to visit this site.

Please verify your age

- -